Paphiopedilum, Venussko


Detta är en väldigt vacker orkidee, Paphiopedilum eller Venussko som den kallas för på svenska. Denna skapelse har sex fantastiska stänglar med en limegrön blomma på varje.VÄLKOMNA IN TILL OSS PÅ BLOMSTERHÖRNAN
I JULETID
KRAM
SARA OCH JESSIKA
 Skötselråd för venusskon:

Ljus

Då plantorna naturligt får mycket lite ljus, passar de utmärkt i en bostad. Man kan exempelvis placera dem i ett östfönster eller ett sydfönster med lätt skuggning utanför. Man får vara försiktig så att ej bladen bränns av för hög temperatur eller för skarpt solljus.


Vatten

Paphiopedilum slår i naturen ofta i humus på stenar och klippor. I humusen är det alltid fuktigt och likadana förhållanden vill plantan ha i ditt hem. Du bör alltså vattna dem så att de alltid är fuktiga, men aldrig blöta. Under sommaren betyder det att plantorna kan behöva vatten var tredje till femte dag, under vintern kanske en gång i veckan. Lägre temperatur runt plantan ger lägre ämnesomsättning, så om du har kallt i rummet behövs mindre vatten.
De grönbladiga Paphiopediumsorterna är lite känsliga för vatten i bladrosetterna. Om vatten blir stående där kan skottet ruttna. Sänk därför ej ner dessa sorters plantor i vatten utan vattna rikligt ovanifrån istället. Försök även att alltid vattna dina orkidéer på morgonen eller förmiddagen. Då hinner komposten och bladen, samt eventuella droppar i bladfästet, torka före natten.

Paphiopedilumplantor är vana vid relativt mycket näring jämfört med andra orkidéer. Man bör vattna med gödning var annan vecka under vintern och var vecka under sommaren. Om komposten hunnit bli torr bör du fukta upp den före du ger näringsvattningen.

I luften bör det vara 50-60% luftfuktighet. Man kan höja luftfuktigheten genom att placera skålar med leca och vatten mellan plantorna.1 kommentar:

susanne blomqvist, florist, yrkesvävare, trädgårdsmästare sa...

venusskon är en riktigt storsäljare i min blombutik åxå! tycker själv massor om den och vi har gjort många fina planteringar med den =)